**** Ciasto:
14 g suchych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/4 kostki margaryny 1 jajko 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel olejku waniliowego
*****
Nadzienie:
free style suspicious
*budyń na gęsto *masa makowa *nutella *dżem, powidła *masa serowa
**** Przydadzą się też papierowe foremki na babeczki, papilotki się zwą chyba smile
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z mlekiem i szczyptą cukru pudru żeby się mogły spokojnie porozmnażać suspicious Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. W międzyczasie zmieszać mąkę, margarynę, jajko, olejek, cukier puder. Następnie dorzucić drożdże (tia.... te rozmnożone tongue_out ) i wyrabiać w łapkach aż ciasto przestanie przylegać do dłoni. Odłożyć do miseczki, przykryć ścierką i wygnać precz do lodówki na mniej więcej 2 godzinki.
Po upływie 2 godzin jeszcze raz zagnieść po czym rozwałkować na grubość coś około 3 mm. Całość posmarować wybranym nadzieniem i potraktować nożem do pizzy. Pociąć na paski długości 15 cm i szerokości około 2 cm. Następnie paseczki pozwijać w ślimaczki i ułożyć do foremek. Foremki na blachę i do pieca. Piec w temp. około 150 stopni przez mniej więcej 15-20 min. aż się zarumienią... pewnie z wrażenia przez te rozmnażanie big_grin
Ok, gotowe można posypać cukrem pudrem albo posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem.
|