Majka - 2012-03-04 19:53:16

Kostka margaryny lub masła
1/2 kg m±ki (u mnie więcej)
60 dkg drożdży
1 jajko
1/2 szkl. mleka
zapach waniliowy (nie miałam, dałam cukier waniliowy)
1/2 szkl. cukru
marmolada owocowa

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzej. Do lekko ciepłego dodaj drożdże, dobrze wymieszaj. Dodaj łyżkę stołow± m±ki i cukru, odstaw do wyro¶nięcia (ok. 10 min.).
Do miski wbij jajko, dołóż miękkie masło i zmiksuj. Następnie dodaj zaczyn, m±kę i zapach. Wyrób ciasto podsypuj±c m±k±. Wyrobione ciasto włóż do poszewki od poduszki (ja¶ka :-)) i zanurz w wiadrze z zmin± wod± (nie wiem po co).
Kiedy ciasto wypłynie, wyjmij je z poszewki, podsyp jeszcze m±k± i dobrze wyrób. z kawałkaciasta uformuj koło i podziel je na 8 czę¶ci. Na każdej wyłóż łyżkę marmolady i zwiń tworz±c rogalik . Piecz w temp. 180 st. ok 15 min.
Przepis z ksi±żki kucharskiej doł±czanej do kropki tv (z Biedronki).

Rogaliki robiłam dzisiaj wyszły pyszne, tylko kształt miały daleki od rogalikowatego (nie umiem zwijać) 7_13_5

ładowarka 12v/1000 przeróbka zdjęć online naprawa siłowników hydraulicznych https://trello.com/dietetykradzi