Kostka margaryny lub masła 1/2 kg m±ki (u mnie więcej) 60 dkg drożdży 1 jajko 1/2 szkl. mleka zapach waniliowy (nie miałam, dałam cukier waniliowy) 1/2 szkl. cukru marmolada owocowa
Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzej. Do lekko ciepłego dodaj drożdże, dobrze wymieszaj. Dodaj łyżkę stołow± m±ki i cukru, odstaw do wyro¶nięcia (ok. 10 min.). Do miski wbij jajko, dołóż miękkie masło i zmiksuj. Następnie dodaj zaczyn, m±kę i zapach. Wyrób ciasto podsypuj±c m±k±. Wyrobione ciasto włóż do poszewki od poduszki (ja¶ka :-)) i zanurz w wiadrze z zmin± wod± (nie wiem po co). Kiedy ciasto wypłynie, wyjmij je z poszewki, podsyp jeszcze m±k± i dobrze wyrób. z kawałkaciasta uformuj koło i podziel je na 8 czę¶ci. Na każdej wyłóż łyżkę marmolady i zwiń tworz±c rogalik . Piecz w temp. 180 st. ok 15 min. Przepis z ksi±żki kucharskiej doł±czanej do kropki tv (z Biedronki).
Rogaliki robiłam dzisiaj wyszły pyszne, tylko kształt miały daleki od rogalikowatego (nie umiem zwijać) 7_13_5
|